Sernik z piernikową niespodzianką

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ser biały - 1 kg
Jajka - 6 szt.
Cukier puder - 300 g
Masło - 125 g (lub margaryna)
Budyń waniliowy - 1 opakowanie
Mąka - 2 łyżki
Pierniki w czekoladzie - 300 g
Polewa czekoladowa - lub czekolada

Sernik z piernikową niespodzianką

Słodkie, popołudniowe szaleństwo :)

  • 30 min.
  • Porcje 16
  • Łatwy

O przepisie

Serniki uwielbiam, ale to już wiecie. Mam sporą kolekcję różnych przepisów. Ale jak natknęłam się na ten z pierniczkami w środku, zwłaszcza że przepis podobny jest do mojego sernika z polewą czekoladową, spróbowałam i nie żałowałam :) Choć nie ukrywam, że jest dość słodki. Upiekłam go na dużej blasze (będzie niższy) lub jeśli chcemy mieć wysoki wystarczy kwadratowa blacha lub tortownica (trzeba tylko go dłużej piec).

Kroki

1
Gotowe

Ser biały mielimy (lub używamy gotowego zmielonego). Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niej zmielony ser.

Masło stapiamy i lekko studzimy. Wlewamy do masy serowej, dosypujemy budyń (proszek - bez cukru) oraz mąkę. Mieszamy, na samym końcu dodając ubitą pianę. Połowę masy wylewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, rozkładamy pierniki w czekoladzie i zalewamy pozostałą masą serową. Jeżeli chcemy mieć wyższy budyń, używamy tortownicy lub kwadratowej formy (24-25 cm - czas pieczenia może się trochę wydłużyć), a jeśli może być niższy - jak mój - korzystamy z prostokątnej blachy.

Sernik pieczemy w 190 stopniach ok. 45-50 min. (aż wierzch będzie złocisty). Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku. Polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. Lub zostawiamy bez polewy. Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Makowiec z jabłkami
poprzedni
Makowiec z jabłkami
Duszona wieprzowina
następny
Duszona wieprzowina