Sernik z serków homogenizowanych pieczony w cieście

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 300 g
Cukier puder - 1 szkl.
Jajka - 1 szt.
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Margaryna - 125 g
Kakao - 2 łyżki
Masa serowa
Serek homogenizowany waniliowy - 4 szt.
Margaryna - 125 g
Kasza manna - 1,5 łyżki
Cukier - 1 szkl.
Jajka - 4 szt.
Dodatkowo
Cukier puder - do posypania

Sernik z serków homogenizowanych pieczony w cieście

Sprawdzony przepis na pyszny i słodki serniczek.

  • 30 min.
  • Porcje 24
  • Łatwy

O przepisie

Ciasto z przepiśnika mojej mamy – sprawdzony, z tradycją :)  Nie wymaga dużo pracy, jest słodziutki i chrupiący. Idealny na spotkania przy kawie.

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Wszystkie składniki ciasta - mąka, jajko, cukier puder, margarynę, proszek do pieczenia, kakao zagniatamy, owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika.

2
Gotowe

Masa serowa

Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serki homogenizowane, miękką margarynę, kaszę mannę (lub mąkę ziemniaczaną), cukier i miksujemy na gładką masę. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

3
Gotowe

Prostokątną blachę (ciasto wyjdzie niewysokie. Jeśli wolimy wyższe można dać do mniejszej blachy) wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, dzielimy je na pół. Połowę ucieramy na tarce o grubych oczkach. Na starte ciasto wylewamy masę serową. Na górę ucieramy drugą połowę ciasta - też na grubych oczkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_7790
poprzedni
Beza z kremem kawowym i owocami
Sałatka z makaronu typu ryż
następny
Sałatka z makaronu typu ryż