Sernik z ajerkoniakiem

Pole膰 w mediach spo艂eczno艣ciowych:

Albo po prostu skopiuj i udost臋pnij ten link

Sk艂adniki

Ser bia艂y - 1 kg
Ajerkoniak - 100 ml
Jajka - 4 szt.
艢mietana 30% - 100 ml
Cukier puder - 150 g
Herbatniki - 150 g
Mas艂o - roztopione - 70 g
Sos
Ajerkoniak - 1 - 2 艂y偶ki
Cukier puder - ok. 100 g
Woda - odrobina

Sernik z ajerkoniakiem

Na spotkanie przy kawie :)

  • 15 min.
  • Porcje 14
  • 艁atwy

O przepisie

Serniki uwielbiam, dlatego w moich przepisach jest ich sporo :) Ten jest w wydaniu dla doros艂ych bo z ajerkoniakiem 馃槈 Jest o do艣膰 zbitej konsystencji, ale naprawd臋 pyszny. Przepis znalaz艂am gdzie艣 w internecie.

Kroki

1
Gotowe

Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy roztopione mas艂o i mieszamy. Tortownic臋 lub kwadratow膮 form臋 o 艣rednicy/boku ok. 24 cm wyk艂adamy papierem do pieczenia i wyk艂adamy sp贸d z ciastek. Wstawiamy do lod贸wki na czas przygotowania masy.

呕贸艂tka miksujemy z cukrem, dodajemy ajerkoniak, zmielony twar贸g i 艣mietank臋 - dok艂adnie miksujemy. Na samym ko艅cu dodajemy ubit膮 pian臋 z bia艂ek i ca艂o艣膰 mieszamy. Mas臋 wylewamy na nasz ciasteczkowy sp贸d i pieczemy 70 min. w 180 stopniach. Ciasto studzimy w piekarniku a nast臋pnie sch艂adzamy w lod贸wce.

Podajemy z sosem ajerkoniakowym (mieszamy wszystkie sk艂adniki sosu). Ewentualnie ozdabiamy wed艂ug uznania malinami, p艂atkami migda艂owymi, wi贸rkami czekoladowymi.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w kt贸rym sp臋dzam najwi臋cej czasu i oddaj臋 si臋 swojej najwi臋kszej pasji 鈥 gotowaniu i pieczeniu.

salatka-sledziowa-z-jajkami
poprzedni
Sa艂atka 艣ledziowa z jajkami
poledwiczka-w-ciescie-francuskim
nast臋pny
Pol臋dwiczka w cie艣cie francuskim