Sernik z brzoskwiniami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 3 szkl.
Cukier - 3 łyżki
Margaryna - 250 g
Żółtko - 5 szt.
Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
Mleko - 3 łyżki
Masa serowa
Ser biały - 1 kg
Budyń śmietankowy - 1 opakowanie
Kasza manna - 3-4 łyżki
Jaja - 4 szt.
Cukier - 1 szkl.
Masło - 1 kostka
Piana
Białka - 5 szt.
Cukier - 4 łyżki
Dodatkowo
Brzoskwinie - 1 puszka

Sernik z brzoskwiniami

Brzoskwinie i ser to połączenie doskonałe ;)

  • 40 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Ostatnio rozmawiałam z kolegą z pracy o ciastach, które przyrządzały nasze babcie. I tak przypomniał nam się sernik z brzoskwiniami na cieście. Zaczęliśmy odgrzebywać stare przepisy w poszukiwaniu tego jednego jedynego. Teraz znów możemy cieszyć się smakami dzieciństwa. W sumie to ja – bo jestem 20 lat starsza od kolegi 😉 Wypróbujcie przepis!

Kroki

1
Gotowe

Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. 2/3 wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, 1/3 odkładamy do lodówki.
Przygotowujemy masę serową - masło roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielony biały ser, budyń (proszek), kaszę mannę - masę dokładnie miksujemy i wykładamy na ciasto. Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na masie serowej. Następnie wykładamy ubitą na sztywno pianę z białek i cukru. Na górę kruszymy palcami lub ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy chwilę w otwartym piekarniku. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

20170421_124750
poprzedni
Pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów
Bruschetta z pomidorami
następny
Bruschetta z pomidorami