Sernik z polewą czekoladową

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Twaróg - 1 kg
Jaja - 8 szt.
Masło - 100 g
Cukier - 1 szklanka
Cukier waniliowy - 2 łyżki
Budyń śmietankowy - 1 opakowanie
Polewa czekoladowa
Masło - 125 g polewa
Cukier puder - 1/2 szklanki Polewa
Kakao - 4 łyżki Polewa
Mleko - 3 łyżki Polewa

Sernik z polewą czekoladową

Jest tak wspaniały, że znika w oka mgnieniu

  • 25 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Genialny sernik, który robi się niezwykle szybko. Bez spodu z ciasta, bez mąki, ale za to ze wspaniałą polewą czekoladową. Odkąd zrobiłam go po raz pierwszy dla domowników, żaden inny sernik nie przypadł im do gustu tak bardzo jak ten. Wypróbujcie go, a przekonacie się sami :)

Kroki

1
Gotowe

100 g masła roztapiamy i studzimy. Żółtka ubijamy ze szklanka cukru, cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy zmielony twaróg, ostudzone masło, budyń (proszek). Pianę z białek ubijamy na sztywno, mieszamy delikatnie z masą.

2
Gotowe

Wykładamy na kwadratową blachę (moja ma wymiar 25x25), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 65 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy 15 minut w piekarniku.

3
Gotowe

Polewa czekoladowa

Przygotowujemy polewę - masło, mleko, kakao, cukier puder podgrzewamy mieszając do uzyskania jednolitej masy. Polewamy sernik i pozostawiamy do ostygnięcia.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

4. Ciastka serowe z marmoladą
poprzedni
Ciastka serowe z marmoladą
Chlebek owsiany
następny
Chleb owsiany