Sernik z truskawkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto na spód
Mąka - 300 g
Cukier - 150 g
Margaryna - 150-200 g
Żółtko - 2 szt.
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa serowa
Ser biały - 750 g
Cukier - 200 g
Jaja - 7 szt.
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Margaryna - 6 łyżek
Budyń waniliowy - 1 opakowanie (bez cukru)
Truskawki - 1 kg

Sernik z truskawkami

Idealne na rodzinny deser.

  • 30 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Ciasto z tradycją :) Przepis dostałam od koleżanki, która piecze go od prawie 30 lat. Jak tylko zaczyna się sezon na truskawki – cała rodzina czeka właśnie na to ciasto. Sernik z truskawkami nie wymaga wiele pracy, a efekt? Znika w okamgnieniu 😉

Kroki

1
Gotowe

Ciasto na spód

Wszystkie składniki zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 12 minut.

2
Gotowe

Masa serowa

W czasie kiedy nasz spód będzie się podpiekał, przygotowujemy masę serową.

Ser mielimy. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Zmielony ser, żółtka, cukier, cukier wanilowy, miękką margarynę i proszek budyniowy miksujemy na gładką masę. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na popieczony spód.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, układamy na masie serowej.

Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu otwieramy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na ok. pół godziny. Wyciągamy i czekamy aż ostygnie.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Jogurtowo-majonezowy sos chili
poprzedni
Jogurtowo-majonezowy sos chili
IMG_8587
następny
Caprese inaczej