Sernik z żurawiną

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ser biały - 1 kg - może być gotowy mielony
Jajka - 7 szt.
Budyń waniliowy - 1 opakowanie
Cukier puder - 1 szkl.
Kasza manna - 1 łyżka
Cukier waniliowy - 1 łyżka
Kandyzowana skórka cytrynowa - 2 łyżki
Suszona żurawina - 100 g
Mąka - 1 łyżka
Sól - szczypta
Cukier puder - do posypania

Sernik z żurawiną

Bardzo delikatny w smaku.

  • 10 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Kolejny przepis na szybki i pyszny sernik. Nie przepadam za rodzynkami, dlatego dodałam żurawinę i trochę kandyzowanej skórki cytrynowej. Zawsze mieliłam ser do sernika, ale jak trafię na dobry gotowy i zmielony to z wygodnictwa wykorzystam go do ciasta :)

Kroki

1
Gotowe

Żurawinę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na chwilę. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zmielony biały ser - mieszamy, dodajemy budyń waniliowy i kaszę mannę - całość dokładnie miksujemy. Żurawinę dobrze odsączamy, mieszamy z łyżką mąki i razem z kandyzowaną skórką cytrynową dodajemy do ciasta . Na samym końcu masę serową delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Tortownicę lub kwadratową blachę o boku 26/28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy naszą masę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 70 min. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na godzinkę w uchylonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

krolik-w-mleku-i-pomidorach
poprzedni
Królik duszony w mleku i pomidorach
img_0665
następny
Ciasteczka owsiane z bakaliami