Sernik na zimno z brzoskwiniami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Twaróg - 250 g
Śmietana - 1/2 pojemnika
Mleko - 100 ml
Cukier - 1 łyżka
Żelatyna - 1,5 łyżki
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Okrągłe biszkopty - 100 g
Brzoskwinie - 4-6 połówek
Śmietan fix - 1 opakowanie
Śmietana 30% - 250 ml
Czekolada - kilka kostek do dekoracji
Płatki migdałowe - do dekoracji

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Delikatny i owocowy deser - idealny na ciepłe popołudnie.

  • 20 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Jak za oknem ciepło, to najbardziej smakują zimne desery i ciasta z owocami. Użyłam co prawda owoców z puszki, ale w pełni lata korzystam ze świeżych. Ten sernik jest lekki i niezbyt słodki  dlatego taki pyszny :)

Kroki

1
Gotowe

W misce ucieramy twaróg, śmietanę, mleko, cukier, cukier waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie mieszamy z masą serową. Formę keksówkę wykładamy folią aluminiową, na dnie układamy biszkopty, następnie wylewamy pół masy serowej, pokrojone w kostkę brzoskwinie (1-2 połówki zostawiamy do dekoracji), a na owoce pozostałą masę serową. Przykrywamy biszkoptami. Dajemy do lodówki do schłodzenia - na ok. godzinę.

2
Gotowe

Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan fix - wykładamy na górę i boki. Dekorujemy płatkami migdałowymi, brzoskwiniami i tartą czekoladą.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Filet z kurczaka z sosem
poprzedni
Gotowana roladka z kurczaka nadziewana pieczarkami z sosem pieprzowym
Zawijaniec czekoladowy
następny
Czekoladowy zawijaniec