Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Biszkopt
Mąka - 1/2 szkl.
Cukier - 1/2 szkl.
Jajka - 1 szt.
Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Masa z serków homogenizowanych
Żelatyna - 4 łyżki
Mleko - 1 szkl.
Margaryna - 200 g
Cukier - 3/4 szkl.
Jajka - 1 szt.
Żółtko - 2 szt.
Serek homogenizowany waniliowy - 500 g
Dodatkowo
Galaretka truskawkowa - 2 opakowania
Truskawki - 500 g

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

  • 45 min.
  • Porcje 16
  • Łatwy

O przepisie

Przepisów na serniki na zimno jest mnóstwo. Mój przepis jest sprawdzony – dostałam go od mojej babci. Łatwy, prosty i przepyszny. Raz robię go na spodzie biszkoptowym, a jak nie mam ochoty na pieczenie, wykładam spód biszkoptami lub herbatnikami.

Kroki

1
Gotowe

Biszkopt

Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.

2
Gotowe

Masa z serków homogenizowanych

Żelatynę namaczamy w 1/2 szklanki przegotowanej chłodnej wody. Wlewamy do szkl. przegotowanego, ciepłego mleka i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Lekko studzimy.

Margarynę ucieramy z cukrem, 1 jajem i 2 żółtkami. Dodajemy serki homogenizowane oraz żelatynę z mlekiem. Wszystko dokładnie miksujemy. Chwilę czekamy aż masa zacznie tężeć (bardzo szybko).

3
Gotowe

Na przestudzony spód biszkoptowy (lub herbatnikowy) wykładamy część truskawek. Zalewamy masą z serków homogenizowanych i wkładamy do lodówki by dobrze stężało.

W tym czasie rozpuszczamy galaretki w pół litra gorącej wody i czekamy aż zacznie tężeć.

4
Gotowe

Na górze schłodzonej masy układamy pozostałe truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Tzatziki
poprzedni
Sos tzatziki
Chleb z kurkumą
następny
Chleb z kurkumą i kolendrą