Serowe rogaliki z marmoladą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ser biały - 200 g
Margaryna - 200 g
Mąka pszenna - 2 szkl.
Jajka - 1 szt.
Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
Sól - szczypta
Marmolada - do nadzienia
Cukier puder - do posypania

Serowe rogaliki z marmoladą

Słodkie i kruche.

  • 20 min.
  • Łatwy

O przepisie

Rogaliki, którym ciężko się oprzeć. Szybkie w przyrządzeniu – równie szybko znikają z talerza. Można nadziewać je nie tylko marmoladą, ale też jabłkami, innymi owocami, masą makową lub nutellą.

Kroki

1
Gotowe

Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy miękką margarynę, mąkę, jajko, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na krótką chwilę. Dzielimy je na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy, tniemy na jednakowej wielkości trójkąty, nakładamy marmoladę (w najszerszym miejscu), zwijamy i nadajemy im kształt rogalików. Pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w temperaturze 180 stopni - ok. 20 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Wyszły mi 24 rogaliki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

choinka-makowa
poprzedni
Choinka z ciasta francuskiego
sledzie-w-nalesniku
następny
Śledź w naleśniku