Skrzydełka na ryżu

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Skrzydełka
Skrzydełka - 1 kg
Czosnek - 4 ząbki
Ryż - 2 szklanki
Cebula - 3 szt.
Bazylia - do smaku
Oregano - do smaku
Tymianek - do smaku
Kurkuma - do smaku
Ostra papryka - do smaku
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Olej - 2-3 łyżki
Sos
Czosnek - 2 ząbki
Woda - 1 litr 200 ml
Pieprz - 1/2 łyżeczki
Vegeta - 2 łyżki
Ostra papryka - 1 łyżeczka
Masło - 1 kostka
Cukier - 2 łyżeczki
Ketchup - 6 pełnych łyżeczek

Skrzydełka na ryżu

Aromatyczne danie jednogarnkowe.

  • 10 min + czas marynaty mięsa
  • Porcje 9
  • Łatwy

O przepisie

Ciekawy, niedrogi i bardzo smaczny sposób na obiad. Skrzydełka są dobrze doprawione, chrupiące, ryż miękki – a wszystko robi się w jednej brytfance. Danie podajemy z ulubioną, sezonową sałatką. U mnie w domu najbardziej smakuje z sałatką z pomidorów, małosolnych ogórków, cebuli i śmietany.

Kroki

1
Gotowe

Skrzydełka

Skrzydełka myjemy i osuszamy. Przyprawy wsypujemy do miski (czosnek drobno siekamy), dodajemy olej i mieszamy. Marynatą nacieramy skrzydełka, układamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

2
Gotowe

Surowy ryż wsypujemy na blachę (prostokątną), na wierzchu układamy pokrojone w plastry cebule, a na nią zamarynowane w przyprawach skrzydełka.

3
Gotowe

Sos

Maslo roztapiamy, dodajemy posiekany czosnek, vegetę, pieprz, paprykę, cukier, ketchup, wodę i dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy przygotowane skrzydełka z ryżem. Pieczemy 1 godzinę 20 minut w 200 stopniach. Podajemy z ulubioną surówką.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8184
poprzedni
Koktajl owocowo-szpinakowy
IMG_8191
następny
Pancakesy