Skrzydełka w płatkach kukurydzianych

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Skrzydełka - 1 kg
Płatki kukurydziane - 150 g
Jaja - 3-4 szt.
Parmezan - 50 g
Mąka - kilka łyżek
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Ostra papryka - do smaku
Olej - do smażenia
Sos czosnkowy
Jogurt naturalny - 200 g
Czosnek - 3 ząbki
Majonez - 1 łyżka
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Sos curry
Jogurt naturalny - 200 g
Cebula - 1/2
Czosnek - 1 ząbek
Curry - 2 łyżeczki
Sos sojowy - 1 łyżka
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Skrzydełka w płatkach kukurydzianych

Bardzo chrupiące, z sosem czosnkowym wyśmienite!

  • 30 min.
  • Porcje 8
  • Średni

O przepisie

Te skrzydełka to mój hit! Po raz pierwszy zrobiłam je jakieś 16 lat temu. Od tego czasu zmodyfikowałam je tylko o tyle, że do panierki dodaję parmezan. Czasem robię też sosy inne niż czosnkowy. Ale zawsze są tak samo wspaniałe – nawet na zimno – jeśli uda się cokolwiek zachować przed domowymi łasuchami :)

Kroki

1
Gotowe

Skrzydełka kroimy na pół, myjemy, osuszamy. Sól, pieprz, paprykę mieszamy i posypujemy skrzydełka.

2
Gotowe

Płatki kukurydziane rozdrabniamy w misce i mieszamy z tartym parmezanem. Jajka roztrzepujemy w kolejnej misce. Mąkę wsypujemy do trzeciej miski. Przyprawione skrzydełka obtaczamy najpierw w mące, później w jajku, a na koniec w rozdrobnionych płatkach wymieszanych z parmezanem. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem czosnkowym i curry.

3
Gotowe

Sos czosnkowy

Mieszamy jogurt z majonezem, przeciskamy 3 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.

4
Gotowe

Sos curry

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodajemy curry, mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Cebulę z curry przekładamy do zimnego jogurtu i dokładnie mieszamy. Do smaku dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz sól i pieprz.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Zupa z porów
poprzedni
Zupa z porów
Fusili z kremem z cukinii
następny
Fussili z kremem z cukinii