Śledź w naleśniku

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet śledziowy solony - 1 szt.
Jajka - 3/4 szt. ugotowanego na twardo
Cebula - 2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę
Ogórek konserwowy - 2 łyżki drobno pokrojonego w kostkę
Naleśnik - 1 szt.
Majonez - 2 łyżki
Cukier puder - 1/2 płaskiej łyżki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Śledź w naleśniku

Wspaniale zaskakujące danie:)

  • 15 min + czas moczenia śledzia
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Trochę nietypowe śledzie. Kto by pomyślał o takim połączeniu – filet śledziowy solony zawinięty z jajkiem na twardo w naleśniku, pod pierzynką z ogórka, cebuli i majonezu. Po raz pierwszy zjadłam go w pracy od koleżanki, która robi go na każde święta od 8 lat. U mnie też zagości na stałe, bo jest pyszny :) Poniższy przepis jest z 1 śledzia – wiadomo, że zawsze robimy więcej. Wszystkie proporcje mnożymy przez ilość filetów śledziowych.

Kroki

1
Gotowe

Fileta śledziowego moczymy w zimnej wodzie - do momentu pozbycia się nadmiaru soli (według naszego smaku - ja moczę ok. 1,5 godz. - lubię dość słone). Wymoczonego śledzia kładziemy na naleśniku (bliżej dołu), na nim układamy pokrojone na ćwiartki jajko na twardo - w pewnej odległości od siebie, tak by po pokrojeniu naleśnika na 3 części, w każdej znajdowała się ćwiartka jajka. Naleśnik rolujemy i kroimy na 3 kawałki. Układamy na półmisku.

Pokrojone w kostkę ogórki i cebulę mieszamy ze sobą, dodajemy cukier puder, majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę układamy na górze naleśnika.

2
Gotowe

Naleśniki (6-7 szt.)

Naleśniki do śledzia robimy na słono. Miksuję szklankę mąki z 1/2 szkl. mleka i 1 szkl. wody mineralnej gazowanej, z dodatkiem jajka, soli, pieprzu, kurkumy i ziół prowansalskich.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

rogaliki-serowe-z-marmolada
poprzedni
Serowe rogaliki z marmoladą
piernik-na-piwie
następny
Wilgotny piernik na ciemnym piwie