Śledzie w aromatycznym sosie

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet śledziowy solony - 600 g
Marynata
Woda - 2 szkl.
Cukier - 1/2 szkl.
Ocet - 1 szkl. (10%)
Cebula - 2 szt.
Ziele angielskie - 2 szt.
Ziarno jałowca - 6 szt.
Liść laurowy - 3 szt.
Zalewa
Olej - 100 ml
Cebula - 1 kg
Suszone śliwki - 200 g
Ogórek kiszony - 3 szt.
Majeranek - 1 garść
Liść laurowy - 3 szt.
Przecier pomidorowy - 3 łyżki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Śledzie w aromatycznym sosie

Niezwykły smak i aromat

  • do 60 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Śledzi, według tego przepisu, zażyczył sobie mój tata – inspiracją jest Ewa Wachowicz. Zrobiłam, spróbowałam i bardzo mi zasmakowały. Nie są to typowe śledzie, mają lekko słodkawy posmak dzięki suszonym śliwkom. Do tego kromka swojskiego chleba i nic więcej nie trzeba :)

Kroki

1
Gotowe

Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie - do pozbycia się nadmiaru soli (czas moczenia - według własnego smaku - ja moczę ok. 1,5 godz.).

Wodę z cukrem zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę (2 szt.), ocet, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i wstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę (1 kg) i dusimy. Śliwki przekrawamy na pół, dodajemy do cebuli. Ogórki kiszone obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli. Dodajemy roztarty w dłoniach majeranek (wydobywa się z niego wówczas aromat), liście laurowe oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość studzimy i mieszamy z pokrojonymi na kawałki filetami śledziowymi. Wstawiamy do lodówki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

keks
poprzedni
Keks świąteczny
placki-kokosowe
następny
Placki kokosowe