Śledzie w korzennej marynacie

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet śledziowy solony - 500 g
Cebula - 2 szt.
Świeży imbir - 4 cm kawałek
Tymianek - świeży - kilka gałązek
Ocet - 100 ml
Oliwa - 100 ml
Woda - 600 ml
Goździki - 8 szt.
Anyż - 1 gwiazdka
Ziele angielskie - 7 szt.
Pieprz ziarnisty - 7 szt.
Liść laurowy - 3 szt.
Kolendra - nasiona - 1 łyżeczka
Cynamon - 1/2 łyżeczki
Cukier - 1 łyżka
Sól - 1 łyżeczka

Śledzie w korzennej marynacie

Do tego wystarczy kromeczka chlebusia z masłem.

  • do 20 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Te aromatyczne śledzie to doskonała propozycja na świąteczny stół. Ale nie tylko :) Osobiście przepadam za śledziami, więc nie czekam na żadną okazję – robię je wtedy kiedy przyjdzie na nie smak. Czasem są w śmietanie, czasem w zwykłym oleju czy zalewie octowej, a czasem pokuszę się o takie – mocno aromatyczne.

Kroki

1
Gotowe

Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy tak długo aż pozbędą się nadmiaru soli (1-2 godz. - wszystko zależy od naszego smaku). Cebulę kroimy w piórka, imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
Zagotowujemy wodę, ocet, oliwę, cukier, imbir, goździki, anyż, ziele angielskie, pieprz, kolendrę, liście laurowe, cebulę, cynamon i sól. Następnie studzimy.
Wymoczone śledzie kroimy na kawałki, układamy w słoiku przekładając gałązkami tymianku, zalewamy marynatą. Odstawiamy na 24 godz. do lodówki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

schab-z-cebula
poprzedni
Schab z cebulą
20161207_162240
następny
Placuszki jaglano-szpinakowe