Śledzie z sosem majonezowym i salsą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet śledziowy solony - 500 g
Cebula czerwona - 2 szt.
Cytryna - 2 szt.
Olej - do zalania śledzi
Majonez - 1 szkl.
Rozmaryn - 1 gałązka
Natka pietruszki - kilka gałązek
Jabłko - 1 szt.
Ogórki kiszone - 2-3 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Śledzie z sosem majonezowym i salsą

Delikatne i kruche w smaku.

  • 15 min. + czas oczekiwania
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Podczas Świąt Bożego Narodzenia na moim stole pojawia się kilka rodzajów śledzi. Śledzie w zalewie z oleju, z dodatkiem czerwonej cebuli i plasterków cytryny nabierają niezwykle delikatnego smaku i są bardzo kruche. Polane sosem majonezowym i posypane salsą są po prostu doskonałe.

Kroki

1
Gotowe

Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy do momentu aż pozbędziemy się nadmiaru soli. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przelewamy wrzątkiem. Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Odsączone z wody śledzie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i układamy w misce na przemian z warstwami cebuli i cytryny. Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

2
Gotowe

Rozmaryn i natkę pietruszki drobno siekamy. Umyte i obrane ze skórki jabłko oraz ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Dodajemy 1/3 siekanych ziół, pieprz, skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny oraz olejem. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałe miksujemy i mieszamy razem z majonezem, doprawiając do smaku sokiem z 1/2 cytryny, solą i pieprzem.

3
Gotowe

Śledzie osączamy z oleju, nakładamy na półmisek razem z cebulą, polewamy sosem majonezowym, posypujemy salsą z jabłka i ogórków. Ozdabiamy natką pietruszki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

babka-majonezowo-cytrynowa
poprzedni
Babka majonezowo-cytrynowa
pieczona-kaczka-z-jablkami
następny
Pieczona kaczka z jabłkami