Śledzie w zalewie majerankowej

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet śledziowy solony - 500 g
Cebula - 4 średnie
Liść laurowy - 1 szt.
Majeranek - 3 łyżki
Olej - 1 łyżka
Pieprz - 1/3 płaskiej łyżeczki
Przecier pomidorowy - 100 g
Woda - 1/2 szkl.

Śledzie w zalewie majerankowej

Śledzie w nieco innym wydaniu.

  • 60 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Bardzo lubię śledzie, dlatego przyrządzam je na różne sposoby. Ten przepis ma jakieś 30 lat, a ja co roku tradycyjnie przyrządzam tą potrawę na Wigilię. Śledzie są bardzo smaczne, a zalewa majerankowo- pomidorowa nadaje im niecodzienny, pyszny smak.

Kroki

1
Gotowe

Filety śledziowe moczymy godzinę w zimnej wodzie (czas zależy od słoności fileta, ale także od tego jak mocno słone lubimy. Dla mnie to jest idealny czas - są wyraziste w smaku). W tym czasie przygotowujemy cebulę. Kroimy ją w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Przekładamy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy 1 liść laurowy, 1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu. Puszkę przecieru pomidorowego rozprowadzamy w ½ szklanki wody, a następnie wlewamy do cebuli, dodajemy majeranek i dusimy 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.

2
Gotowe

Wymoczone filety śledziowe kroimy na małe kawałki, układamy warstwę na półmisku, a na wierzch dajemy ostudzoną cebulę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

3. Kruche ciasteczka
poprzedni
Kruche ciasteczka
Pasta z białego sera i zielonego groszku
następny
Zielona pasta z sera i groszku