“Smalec” z fasoli

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Biała fasola - w puszce lub półtorej szklanki ugotowanej fasoli
Cebula - 1 szt. (duża)
Jabłko - 1 szt.
Liść laurowy - 2 szt.
Ziele angielskie - 2 szt.
Ziarno jałowca - 1 szt.
Goździki - 1 szt.
Majeranek - 1/3 łyżeczki
Tymianek - 1/4 łyżeczki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Olej - do podsmażenia
Sos sojowy - do smaku
Woda - zimna - 1/4 szkl.

“Smalec” z fasoli

W oczekiwaniu na danie główne.

  • 15 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Niejednokrotnie w restauracji jako tzw. “czekadełko” dostawałam smalec z chlebem lub właśnie ten “smalec” z fasoli. Fajnie sprawdzi się na zimna przekąskę, gdy przyjdą goście. Do tego podaję kawałki podsmażonej tortilli. Ale z domowym pieczywkiem lub chrupiącą bagietką też będzie smakować wspaniale :)

Kroki

1
Gotowe

Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju - na wolnym ogniu - dodając liście laurowe, ziele angielskie, goździk i ziarno jałowca. Smażymy, mieszając, aż cebulka będzie złota, a jabłka zaczną się rozpadać. Wyciągamy i wyrzucamy przyprawy.

Fasolę z puszki odcedzamy, przelewamy zimną wodą i miksujemy razem z sosem sojowym, majerankiem, tymiankiem, szczyptą soli i pieprzu, dodając 1/4 szkl. wody. Dodajemy podsmażoną cebulę i jabłko, całość miksujemy krótko na wolnych obrotach (żeby blender nie zmiksował ich na gładką pastę). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Podajemy z chrupiącym pieczywem lub kawałkami tortilli.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Krokiety ziemniaczane
poprzedni
Krokiety ziemniaczane
Chlebek drożdżowy
następny
Chlebek drożdżowy