Sos czosnkowo-ziołowy

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jogurt grecki - 200 g
Czosnek - 4 ząbki
Ogórek zielony - 1/2 szt.
Tymianek - świeży - 2 gałązki
Oregano - świeże - 2 gałązki
Świeża kolendra - 2 gałązki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Sos czosnkowo-ziołowy

Jeden z moich ulubionych.

  • 5 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Sos jogurtowy, który pasuje do wszystkiego – grillowanych, smażonych mięs, pieczonych ziemniaków. Mocno czosnkowy i mocno ziołowy. A ziółka z mojego ogródka :)

Kroki

1
Gotowe

Zioła myjemy, obrywamy listki z gałązek i drobno siekamy. Dodajemy do jogurtu greckiego. Ząbki czosnku bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Ogórek zielony ścieramy na tarce o grubych oczkach - odciskamy nadmiar wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki na 10-15 minut.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Błyskawiczne ciasto z owocami
poprzedni
Błyskawiczne ciasto z owocami
Jogurtowo-majonezowy sos chili
następny
Jogurtowo-majonezowy sos chili