Sos tzatziki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Serek naturalny Bieluch - 300 g (2 opakowania) zamiennikiem może być jogurt grecki
Jogurt naturalny - 2 łyżki
Ogórek zielony - 1 szt.
Czosnek - 3-4 ząbki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Szczypiorek - 1 łyżka

Sos tzatziki

Pyszny, aromatyczny dodatek do różnego rodzaju dań.

  • 10 min.
  • Porcje 5
  • Łatwy

O przepisie

Sos z wyrazistym posmakiem czosnku i ogórka. Doskonały jako dodatek do wielu dań – potraw z grilla, smażonych mięs, pieczonych ziemniaków, zapiekanego chleba.

Kroki

1
Gotowe

W miseczce mieszamy serek naturalny i jogurt. Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Osdciskamy nadmiar wody i dodajemy do serka z jogurtem. Czosnek przeciskamy przez praskę, szczypiorek siekamy. Wszystko mieszamy razem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki - sos zgęstnieje. I gotowe :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Biszkoptowe z truskawkami
poprzedni
Ciasto z sezonowymi owocami na biszkopcie
Sernik z serków homogenizowanych
następny
Sernik na zimno z serków homogenizowanych