Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Makaron spagetti - 400 g
Filet z kurczaka - 2 pojedyncze
Jarmuż - 100 g
Migdały - 80 g - siekanych
Czosnek - 2 ząbki
Rzodkiewka - 2 szt.
Oliwa z oliwek - 100 ml
Parmezan - 80 g + do posypania
Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Kurkuma - do smaku
Ostra papryka - do smaku

Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem

Wyborny smak i efektowny wygląd :)

  • do 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Makarony mogłabym jeść codziennie. Zwłaszcza jeśli jest z dodatkiem pesto, które też uwielbiam. To danie jest szybkie i bardzo smaczne. Wypróbujcie a sami się przekonacie.

Kroki

1
Gotowe

Jarmuż myjemy w zimnej wodzie, a następnie parzymy wrzątkiem i ponownie przelewamy zimną wodą. Jeżeli mamy jarmuż z łodygami, odrywamy je - ja poszłam na łatwiznę i kupiłam już bez łodyg, w kawałkach. Liście miksujemy blenderem razem z migdałami, obranymi ząbkami czosnku, pokrojoną na kawałki rzodkiewką, sokiem z cytryny i 80 g parmezanu. Stopniowo dolewamy 100 ml oliwy z oliwek. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2
Gotowe

Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie.

Umyte i osuszone filety z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i kurkumą i pieczemy na patelni grillowej.

Pesto mieszamy z ugotowanym makaronem, wykładamy na talerz, układamy grillowanego kurczaka i posypujemy tartym parmezanem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Deser jogurtowy z owocami
poprzedni
Deser jogurtowy z owocami
Nalewka truskawkowa
następny
Nalewka truskawkowa