Spaghetti po bolońsku

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
Pomidory z puszki - 2 puszki
Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
Cebula - 1 szt.
Marchew - 1 szt.
Por - biała część - 1 szt. (mały)
Czosnek - 2 ząbki
Oliwa - 2-3 łyżki
Wino czerwone wytrawne - 125 ml
Oregano - do smaku
Bazylia - do smaku
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Cukier - szczypta
Makaron - spaghetti - 400 g
Parmezan - tarty - do posypania

Spaghetti po bolońsku

Możemy zrobić więcej sosu i następnego dnia zrobić lasagne.

  • 40 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Makaron z sosem mięsno pomidorowym posypany tartym parmezanem – to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Sycące i pyszne. Do tego lampka lekkiego wina i obiad staje się wykwintny  😉

Kroki

1
Gotowe

Obraną marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę, por na półplasterki, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy marchew i por, dokładając cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu, aż mięso zbrązowieje. Całość podlewamy winem, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, bazylię, oregano, szczyptę cukru, sól i świeżo zmielony pieprz. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Migdałowy śmietanowiec
poprzedni
Migdałowy śmietanowiec
Kwiaty z jabłek i ciasta francuskiego
następny
Kwiaty z jabłek i ciasta francuskiego