Steki z jelenia w sosie

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Polędwica jelenia - 1 kg
Cebula - 200 g
Czosnek - 4 ząbki
Koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
Czerwona papryka - 1 szt.
Zielona papryka - 1 szt.
Żółta papryka - 1 szt.
Mąka - do obtoczenia
Pieczarki - małe - 500 g
Masło - 4 łyżki
Olej - 4 łyżki
Chrzan - 2 łyżki (ze słoiczka)
Sok z cytryny - z 1 szt.
Miód - 2 łyżki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Woda - 1,5 szkl.
Natka pietruszki - 1-2 łyżki

Steki z jelenia w sosie

Wykwintny obiad :)

  • 40 min.
  • Porcje 8
  • Średni

O przepisie

Znajomy znów podarował mi mięso – tym razem z jelenia. Nigdy dotychczas nie przyrządzałam dziczyzny, więc musiałam poszukać przepisu w internecie. Trafiłam na fantastyczną stronę www.knieja.pl. Danie wyszło świetne.

Kroki

1
Gotowe

Polędwicę myjemy, wysuszamy, kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Chrzan mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, częścią oleju i pieprzem. Mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na 2 godz. do lodówki.
Pieczarki myjemy, osączamy z wody i obsmażamy w całości na pozostałej oliwie. Kiedy woda odparuje, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy przez chwilę, lekko solimy i pieprzymy.

2
Gotowe

Steki odsączamy z nadmiaru płynu (płyn dodajemy do pieczarek), oprószamy lekko mąką i obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym maśle z niewielkim dodatkiem oliwy. Steki przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Do tłuszczu po smażeniu steków dodajemy miód, wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki paprykę, siekaną natkę pietruszki, podsmażone pieczarki z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy chwilę na wolnym ogniu (jak jest zbyt gęsty możemy dolać trochę wody). Do sosu wkładamy steki i chwilę podgrzewamy (ale nie gotujemy). Steki podajemy polane sosem z ziemniakami puree lub makaronem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Udziec jagnięcy z pieczonymi ziemniakami
poprzedni
Udziec jagnięcy pieczony z ziemniakami
Placek ziemniaczany po węgiersku
następny
Placek ziemniaczany z gulaszem