Strucla jabłkowa z sosem waniliowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 2 opakowania
Jabłko - ok. 1,5 kg
Migdały - posiekane - 100g
Rodzynki - 100 g
Sok z cytryny - 4 łyżki
Cukier - 2 płaskie łyżki
Jajka - 1 szt.
Sos waniliowy
Śmietana 30% - 250 ml
Mąka ziemniaczana - 10 g
Żółtko - 2 szt.
Cukier - 50 g
Laska wanilii - 1/4 szt.
Mleko - niewiele - do sosu

Strucla jabłkowa z sosem waniliowym

Doskonałe :)

  • 20 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Bardzo prosty i pyszny deser. Smakuje na ciepło i na zimno. Domowy sos waniliowy jest wspaniałym dodatkiem.

Kroki

1
Gotowe

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy sosem z cytryny i mieszamy. Dodajemy rodzynki, cukier, podprażone na patelni migdały i wszystko mieszamy. Wykładamy na połowę każdego ciasta francuskiego wzdłuż dłuższego boku, zakładamy krótsze boki do środka i zawijamy wzdłuż dłuższego boku w rolady tak, by łączenie było na spodzie. Strucle przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40 minut. Po upieczeniu polewamy sosem waniliowym lub jemy bez dodatków :)

2
Gotowe

Sos waniliowy

Połowę śmietanki mocno podgrzewamy, resztę mieszamy z mąką ziemniaczaną i dolewamy do gotującej się śmietanki cały czas mieszając. Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy trochę mleka nieustannie mieszając (ja wlałam "na oko" :) ). Żółtka ucieramy z cukrem, dodając po trochu gorącego płynu, a na końcu miąższ z laski wanilii. Naczynie z sosem wstawiamy do zimnej wody, studzimy, często mieszając.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

20170430_135722
poprzedni
Warzywne tagiatelle
20170509_181351
następny
Szybkie placuszki