Świnki w kocykach

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 375 g
Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
Sól - 1 czubata łyżeczka
Żółty ser - 40 g
Mleko - 250 ml
Jaja - 1 szt.
Olej - 3 łyżki
Parówki - 20 szt.
Do posmarowania
Jaja - 1 szt.
Mleko - odrobina

Świnki w kocykach

Oryginalny sposób podania parówek. Są doskonałe.

  • 25 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

To kolejna potrawa, którą można przygotować z dziećmi. Idealnie sprawdza się jako danie na każdą okazję – dziecięce imprezy, spotkania ze znajomymi lub po prostu na śniadanie czy kolację.

Kroki

1
Gotowe

Mąkę i proszek do pieczenia przesypujemy do miski, dodajemy sól i starty ser, delikatnie mieszamy widelcem. Do innego naczynia wlewamy mleko, olej i jajko – całość mieszamy, a następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy. Jeżeli ciasto okaże się za suche lub zbyt wilgotne – dodajemy więcej mleka lub mąki, tak byśmy otrzymali miękkie, nielepiące się ciasto.

2
Gotowe

Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy tak, by ciasto miało kształt prostokąta lub kwadratu. Tniemy na kawałki takiej wielkości, by owijając nim połówkę parówki, wystawała ona lekko z ciasta.

3
Gotowe

Parówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je jajkiem wymieszanym z mlekiem. Świnki w kocykach pieczemy 12-15 min w 220 stopniach, aż będą rumiane. Z przepisu wychodzi 40 sztuk.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Chlebek owsiany
poprzedni
Chleb owsiany
ciasteczka dorżdżowe ze smalcu
następny
Drożdżowe ciasteczka ze smalcu