Sycąca zupa z soczewicą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Bulion warzywny - 1 litr
Pomidory z puszki - 400g najlepiej krojone
Kasza pęczak - 3 łyżki
Soczewica brązowa - 3 łyżki
Marchew - 2 szt
Majeranek - 0,5 łyżeczki
Kminek mielony - 0,5 łyżeczki
Sól - do smaku
Pieprz kolorowy - do smaku

Sycąca zupa z soczewicą

Gęsta zupa z soczewicą i pęczakiem

  • 40 min
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Dzisiaj możemy nazwać tą zupę daniem jednogarnkowym. Smaczna i sycąca zupa z brązową soczewicą i kaszą idealnie nadaje się na takie dni jak dzisiaj – chłodno i mokro. Możemy również zaserwować sobie taką wczesna kolację. Wersja zupy jest łagodna ponieważ jadł ją też mały członek rodziny ale możemy dodać sobie papryczkę peperoncino lub chilli i mamy fajną rozgrzewającą zupę.

Kroki

1
Gotowe

Do wrzącego bulionu dodajemy opłukaną kaszę i soczewice. Gotujemy 10 min. dorzucamy drobno pokrojona marchewkę i gotujemy kolejne 20 min. Po tym czasie wlewamy pomidory doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku. W tym czasie wszystkie składniki (soczewica, kasza i marchewka) powinny być miękkie, gdyby się tak nie stało gotujemy jeszcze chwilę.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_8903
poprzedni
Zielone bułeczki
IMG_8434
następny
Pesto pietruszkowe