Sypana drożdżówka z truskawkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Drożdże - 75 g
Cukier - 3/4 szkl.
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Jajka - 4 szt.
Olej - 1/3 szkl.
Mleko - ciepłe - 3/4 szkl.
Mąka - 3 i 3/4 szkl.
Sól - szczypta
Kruszonka
Mąka - 1 szkl.
Cukier - 3/4 szkl.
Masło - 1/2 kostki
Dodatkowo
Truskawki - lub inne owoce - 1 kg

Sypana drożdżówka z truskawkami

Bardzo prosta i przepyszna - sukces gwarantowany :)

  • 10 min + czas oczekiwania
  • Porcje 18
  • Łatwy

O przepisie

Wiele osób nie piecze ciast drożdżowych, ponieważ uważa je za trudne i czasochłonne. Ten przepis jest bardzo prosty i nie wymaga w ogóle pracy – produkty wsypujemy w odpowiedniej kolejności, które później muszą odleżeć 2-3 godzinki, mieszamy i gotowe! Wyjdzie każdemu :)

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie składniki ciasta dodajemy w takiej kolejności, w jakiej są wypisane (ważne!) - drożdże, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, mleko, mąka i sól. Nie mieszamy - zostawiamy na 2-3 godzinki. Po tym czasie całość dokładnie mieszamy, wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy umyte i pozbawione szypułek truskawki. Zagniatamy składniki kruszonki i rozsypujemy na górze ciasta. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Zapiekane naleśniki z mięsem i warzywami
poprzedni
Zapiekane naleśniki z mięsem i warzywami
Szampan z truskawkami
następny
Szampan z truskawkami