Szarlotka biszkoptowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka pszenna - 2 szkl.
Śmietana 18% - 250 g
Jajka - 2 szt.
Żółtko - 1 szt.
Cukier - 3/4 szkl.
Masło - 100 g
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Sól - szczypta
Masa jabłkowa
Jabłko - 1 kg
Kasza manna - 2 łyżki
Cynamon - 1 łyżeczka
Cukier - 3/4 szkl.
Dodatkowo
Białko - 1 szt.
Cukier puder - do posypania

Szarlotka biszkoptowa

Pachnąca cynamonem i jabłkami.

  • 20 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Ta szarlotka to wspomnienie wypieków mojej babci. Robi się ją bardzo łatwo. Jest miękka i wilgotna dzięki sporej ilości jabłek. Pyszna na słodkie popołudnie przy kawce.

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Miksujemy na gładką masę wszystkie składniki - mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, żółtko, śmietanę, roztopione masło, proszek do pieczenia i sól.

2
Gotowe

Masa jabłkowa

Jabłka obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cukrem i cynamonem i dusimy chwilę na wolnym ogniu. Po podduszeniu mieszamy z kaszą manną.

3
Gotowe

Połowę masy wylewamy na prostokątną blaszkę o wymiarach 22x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podpieczone ciasto smarujemy białkiem, układamy masę jabłkową, którą przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy jeszcze ok. 30 min. (aż ciasto się zrumieni). Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8866
poprzedni
Pasta z suszonych pomidorów
Serniczek z jeżynami
następny
Serniczki z jeżynami