Szarlotka kasztelańska

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Biszkopt
Jajka - 5 szt.
Cukier - 60 g
Mąka pszenna - 45 g
Mąka ziemniaczana - 20 g
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa jabłkowa
Jabłko - 1,5 kg (obrane, z wydrążonym środkiem)
Galaretka pomarańczowa - 2 opakowania
Bita śmietana
Śmietana 30% - 500 ml
Śmietan fix - 2 opakowania (po 9 g)
Cukier - 15 g
Polewa czekoladowa
Margaryna - 120 g
Jajka - 1 szt.
Cukier - 45 g
Kakao - 3 łyżki

Szarlotka kasztelańska

Szarlotka w nieco innym wydaniu

  • 30 min.
  • Porcje 16
  • Łatwy

O przepisie

Patrząc na to ciasto, mogłoby się wydawać, że przygotowanie go zajmuje sporo czasu. Nic bardziej mylnego :) A smakuje wspaniale! Pierwszy raz spróbowałam go niedawno u mojej koleżanki. I nie mogłam się powstrzymać by go nie zrobić.

Kroki

1
Gotowe

Biszkopt

Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, chwilę ubijamy, dodajemy żółtka, miksujemy. Na końcu dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy ok. 25 cm i pieczemy ok. 30 min.

2
Gotowe

Masa jabłkowa

Obrane jabła z wydrążonym środkiem kroimy na małe kawałki i dusimy w niewielkiej ilości wody, aż zaczną się całkowicie rozpadać. Rozdrabniamy je, dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy. Ciepłą masę wykładamy na biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia.

3
Gotowe

Bita śmietana

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem, na końcu dodajemy śmietan-fixy i ubijamy aż masa będzie sztywna. Wykładamy na schłodzone jabłka.

4
Gotowe

Polewa

Margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajko ubijamy z cukrem, następnie dodajemy kakao i margarynę. Całość dokładnie mieszamy. Polewą ozdabiamy śmietanę. Całe ciasto wkładamy do lodówki aż dobrze się schłodzi.

Ciasto na zdjęciu niestety nie zdążyło się dobrze schłodzić, ale dobrze że zdążyłam je zrobić, bo chwilę później zostały same okruszki ;)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Danie chińskie
poprzedni
Wieprzowina po chińsku
Fasolka po bretońsku
następny
Fasolka po bretońsku