Szarlotka z kremem budyniowym i kokosem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Biszkopt
Jajka - 5 szt.
Mąka pszenna - 1/2 szkl.
Mąka ziemniaczana - 1/2 szkl.
Cukier - 3/4 szkl.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Masa jabłkowa
Jabłko - 5 szt. (duże)
Galaretka cytrynowa - 3 opakowania
Woda - 700 ml
Krem budyniowy
Mleko - 500 ml
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Mąka pszenna - 1 łyżka
Masło lub margaryna - 200 g
Cukier - 1/2 szkl.
Cukier waniliowy - 1 łyżka
Prażony kokos
Wiórki kokosowe - 150 g
Masło lub margaryna - 100 g
Cukier - 4 łyżki

Szarlotka z kremem budyniowym i kokosem

Doskonałe ciasto na popołudniowe spotkanie przy kawie :)

  • do 30 min. + czas na chłodzenie
  • Porcje 18
  • Łatwy

O przepisie

Ciasto, które nie jest tak słodkie na jakie wygląda. Cytrynowe galaretki sprawiają, że masa jabłkowa jest cudownie orzeźwiająca. Do tego krem budyniowy i prażony na masełku kokos – czysta rozkosz podniebienia :) Pomimo kilku warstw, ciasto robi się naprawdę szybko. Przepis pochodzi ze strony http://ostra-na-slodko.pl.

Kroki

1
Gotowe

Biszkopt

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku miksując. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na prostokątną blachę (moja ma wymiar 22x37) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu czekam aż wystygnie.

Zostawiamy do ostudzenia.

2
Gotowe

Masa jabłkowa

Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Jabłka obieramy , ścieramy na dużych oczkach. Zalewamy gorącą galaretką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do stężenia , a następnie wylewamy na biszkopt.

3
Gotowe

Krem budyniowy

Mąki rozprowadzamy w 125 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy z cukrami. Do gotującego wlewamy rozrobione mąki i chwilę gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, studzimy. Miękkie masło ucieramy , a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Krem wykładamy na masę jabłkową.

4
Gotowe

Prażony kokos

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i kokos. Rumienimy na złoto , a następnie posypujemy ciasto.

Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_0027
poprzedni
Dżem z kiwi i banana
karczek-w-zupie-cebulowej
następny
Karczek w zupie cebulowej