Szarlotka z kratką

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 300 g
Masło - 100 g
Smalec - 60 g
Śmietana - 2 łyżki
Żółtko - 1 szt.
Cukier puder - 60 g
Aromat waniliowy - kilka kropel
Masa jabłkowa
Jabłko - 1,5 - 2 kg
Cukier - 4 łyżki
Sok z cytryny - 1 szt.
Cynamon - 1 łyżeczka
Dodatkowo
Dżem - lub konfitura z owoców dzikiej róży lub inny smak
Cukier puder - do posypania

Szarlotka z kratką

Miłośnicy jabłecznik będą zachwyceni :)

  • 30 min.
  • Porcje 15
  • Łatwy

O przepisie

Szarlotka idealna dla mojego męża – maksimum jabłek, minimum ciasta :) Ciasto samo w sobie nie jest zbyt wysokie, ale smak …. po prostu wspaniały!

Kroki

1
Gotowe

Zagniatamy ciasto z mąki, masła, smalcu, śmietany, żółtka, cukru pudru i aromatu waniliowego. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na 2 części - jedną większą. Większą część wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

2
Gotowe

Jabłka obieramy, kroimy w bardzo cienkie półplasterki (starłam na tarce), mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny. Odstawiamy n a ok. 30 minut, a następnie odlewamy z nich sok. Mieszamy z cynamonem.

Na podpieczone ciasto wykładamy dżem i jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w cienkie paski, z których układamy kratkę na górze jabłek. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Wuzetka
poprzedni
Wuzetka
Pleśniak
następny
Pleśniak