Szarlotka z kruszonką

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 500 g
Cukier - 125 g
Margaryna - 250 g
Żółtko - 2 szt.
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Jabłka
Jabłko - 1 kg
Cukier - 100 g
Cynamon - szczypta
Bułka tarta - 8 g
Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
Kruszonka
Margaryna - 60 g
Cukier - 60 g
Mąka ziemniaczana - 125 g

Szarlotka z kruszonką

Można podać z bitą śmietaną lub lodami.

  • 30 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Szarlotki nie muszę zachwalać, bo każdy ją zna i każdy kocha ten smak :)

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Zagniatamy ciasto z podanych składników i wykładamy na blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 7-8 min. w temperaturze 200 stopni.

2
Gotowe

Jabłka

Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy środek i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i prażymy aż zaczną mięknąć. Dodajemy cukier oraz cynamon. Pod koniec prażenia dodajemy bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Czasami zdarza się, że mam lenia i nie mam ochoty na przygotowanie domowych jabłek - korzystam wtedy z gotowych sklepowych ;)

3
Gotowe

Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę.

Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy kleksem bitej śmietany czy gałką lodów.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

20171006_122745
poprzedni
Krem marchewkowo-porowy z mleczkiem kokosowym
Pieczen z koniny po mysliwsku
następny
Pieczeń z koniny po myśliwsku