Szaszłyki z kurczaka i kabanosów

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet z kurczaka - 2 szt.
Kabanos z chili - 2-3 szt. lub inny jeśli wolimy delikatniejszy
Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
Musztarda z gorczycą - 5 łyżeczek
Oregano - 1,5 łyżki
Olej - do posmarowania
Sól - do smaku

Szaszłyki z kurczaka i kabanosów

Aromatyczne szaszłyki z dodatkiem ostrych kabanosów i musztardy z gorczycą

  • 20 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Sezon grillowy to czas kiedy mogę wymyślać nowe potrawy. Nigdy nie kupowałam gotowych produktów, już przyprawionych, bo to byłby grzech :) tylko sama kombinuję ze smakami. Kiedy standardowe szaszłyki się znudziły, musiałam pomyśleć nad ich nową odsłoną. I wyszły ślimaczki z kurczaka z musztardą z gorczycą. Do tego chlebek z płatków owsianych . Pychota!

 

Kroki

1
Gotowe

Filety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, solimy i smarujemy musztardą wymieszaną z oregano. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godz. (ja zostawiam na noc w lodówce). Kroimy w dość wąskie paski.

Kabanosy dzielimy na małe kawałki. Układamy na paskach mięsa, zwijamy ciasno, formując roladki.

Pomidorki myjemy, kroimy na pół, nadziewamy na szpadki na przemian z roladkami. Szaszłyki smarujemy olejem, grillujemy ok. 15 minut, często obracając.

Podajemy z ulubioną sałatką.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Chałka z budyniem
poprzedni
Chałka z budyniem
Grillowany boczek na patyku
następny
Grillowany boczek na patyku