Szaszłyki z kiełbasą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Karczek - 500 g
Kiełbasa - 500 g
Cebula - 4 szt.
Cukinia - 1 szt. (mała)
Pieczarki - kilka sztuk małych lub średnich przekrojonych na połówki
Czerwona papryka - 1 szt.
Żółta papryka - 1 szt.
Przyprawa do grilla pikantna - do smaku
Marynata do karczku
Oliwa - 100 ml
Sól - 1/2 łyżeczki
Czosnek - 4 posiekane ząbki
Pieprz - 1/2 łyżeczki
Lubczyk - 1 łyżeczka
Chili - 1/4 łyżeczki
Tymianek - 1/2 łyżeczki
Rozmaryn - 1/2 łyżeczki
Oregano - 1/2 łyżeczki

Szaszłyki z kiełbasą

Pyszne, różnorodne i chrupiące.

  • 20 min. + marynowanie karczku
  • Porcje 10
  • Łatwy

O przepisie

Szaszłyki z grilla królują na moim stole dość często. A ponieważ nie lubię nudy, czasem zmieniam składniki. Ostatnio jednym ze składników była kiełbasa. Ten pomysł okazał się trafiony, ponieważ była mocno chrupiąca. Doskonale równoważyła się z jędrną i soczystą cukinią.

Kroki

1
Gotowe

Marynata

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Karczek kroimy na plastry, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

2
Gotowe

Szaszłyki

Zamarynowane mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, kiełbasę na grube plastry, umyte papryki w średnią kostkę, cebulę w talarki, cukinię ze skórą w plastry. Pieczarki czyścimy i jeśli są małe zostawiamy w całości, jeśli większe przekrawamy na pół. Na patyczki do szaszłyków nabijamy wszystkie skladniki naprzemiennie - według uznania. Całość posypujemy pikantną przyprawą do grilla. Pieczemy na grillu do zrumienienia, przewracając od czasu do czasu, by wszystkie strony równo się upiekły.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8140
poprzedni
Chłodnik z awokado
IMG_8151
następny
Kawowo-jaglany koktajl