Sznycle z sosem ziołowo-cytrynowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Schab b/kości - 2 kotlety
Świeże liście bazylii - 6 szt.
Szynka parmeńska - 2 plasterki
Oliwa - 2 łyżki
Makaron tagliatelle - 200 g
Bulion - 200 ml
Śmietana 30% - 100 ml
Sok z cytryny - do smaku
Starta skórka z cytryny - do smaku
Zioła - ulubiona mieszanka - do smaku - tymianek, oregano, majeranek, czosnek, suszone pomidory, bazylia
Mąka ziemniaczana - niewiele - do zagęszczenia sosu - niekoniecznie
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Sznycle z sosem ziołowo-cytrynowym

W sezonie letnim do sosu dodaję świeże zioła - prosto z mojego ogródka :)

  • 30 min.
  • Porcje 2
  • Łatwy

O przepisie

Bardzo aromatyczne danie. Lubię makaron, dlatego podałam sznycle na makaronie, który świetnie komponuje się ze śmietanowym sosem.

Kroki

1
Gotowe

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Kotlety myjemy, osuszamy, rozbijamy cienko, oprószamy solą i pieprzem. Liście bazylii płuczemy, osuszamy, układamy na środku mięsa i przykrywamy je szynką parmeńską, przypinając ją wykałaczkami. Smażymy na patelni, na rozgrzanej oliwie z obu stron po ok. 5 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

2
Gotowe

Na patelnię wlewamy bulion i śmietanę, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami, sokiem z cytryny i otartą skórką z cytryny. Lubię gdy sos jest gęsty, dlatego zagęściłam go niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niedużej ilości zimnej wody.

Sznycle podajemy na ugotowanym makaronie i polewamy sosem ziołowym.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Pleśniak
poprzedni
Pleśniak
Surówka z czerwonej kapusty
następny
Sałatka z czerwonej kapusty