Szybka pizza

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 1 szt
Szpinak mrożony - 1 opak
Cukinia - 6 plasterków
Ser feta - 1/3 opakowania
Filet z kurczaka - 1 szt
Czosnek - ząbek
Mozarella - 1 szt
Sól morska - do smaku
Pieprz - do smaku
Anyż - szczypta
Serek kanapkowy - 1 opakowanir. (100g)
Bazylia suszona - do smaku
Oregano - do smaku

Szybka pizza

Ciasto francuskie i szybka pizza

  • 15 min+ czas pieczenia
  • Łatwy

O przepisie

Szybkie obiady w takie upalne dni to jasne zaczyna być na porządku dziennym.  W dodatku trzeba zrobić coś co zje “mały, wielki” człowiek który zaczyna wymyslac albo jego kubki smakowe po prostu dojrzewają 😉

Kroki

1
Gotowe

Ciasto francuskie rozwijam, kroimy na pół w poprzek i układamy na 2 blaszkach. Boki delikatnie zaginamyaby był brzeg z każdej strony. Do wystygnietego szpinaku dodajemy pokrojony ser feta i dokładnie mieszamy.

2
Gotowe

Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni na 1 łyżce oliwy a następnie dodajemy rozmnożony szpinak. Doprawiamy do smaku: sól, pieprz, anyż. Odkładamy na sitko do ostugniecia. Filety w miedzy czasie kroimy, doprawiamy a następnie podsmażamy na patelni po szpinaku. Po podsmażeniu dodatkowo jeszcze drobnie jest kroimy.

3
Gotowe

Jedna połowę ciasta francuskiego smarujemy serkiem kanapkowym i układamy na niego plasterki cukinii, posypujemy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Następnie posypujemy połowa filety z kurczaka.
Druga połowę ciasta francuskiego smarujemy szpinakiem i posypujemy pozostałym filetem z kurczaka.
Całość wkładamy do piekarnika (200 stopni) na 10 min. Po tym czasie posypujemy startą mozarellą i pieczemy jeszcze 10min.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

20170802_162238
poprzedni
Placuszki brokułowo-jaglane
Sernik w cieście kakaowym
następny
Sernik w kakaowym cieście