Szybka zupa czosnkowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Bulion drobiowy lub warzywny - 600ml
Czosnek - 6 ząbków
Ugotowana kasza jaglana - 12 łyżek
Oliwa z wytłoczyn z oliwek - 1 łyżeczka
Natka pietruszki - 1/3 pęczka

Szybka zupa czosnkowa

Czosnkowa zupa uodparniająca

  • do 30min
  • Porcje 2
  • Łatwy

O przepisie

Zupa ta jest idealna na wzmacnianie naszej odporności przed nadchodzącą jesienią i zimą.

Czosnek – posiada w sobie wiele składników odżywczych dzięki którym możemy mówić że jest naturalnym antybiotykiem. Jednym z najważniejszych jest allicyna – związek o silnym działaniu bakteriobójczym. Pozytywnie działa na pracę układu pokarmowego, obniża ciśnienie krwi, redukuje “zły” cholesterol. Posiada on jeszcze wiele innych właściwości zdrowotnych.

Kasza jaglana – w przypadku walki z przeziębieniem ma działanie antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych oraz wysusza nadmiar wydzieliny dzięki czemu skutecznie możemy walczyć z katarem.

Natka pietruszki – po prostu duuuuuuuża dawka wit.C

Kroki

1
Gotowe

Ząbki czosnku obieramy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie prze około 5 min co jakiś czas mieszając. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy podsmażony czosnek. Gotujemy aż ząbki czosnku zmiękną, całość blendujemy i podajemy z kaszą jaglaną. Na górę możemy zetrzeć ser żółty i posypać drobno posiekaną natką pietruszki

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

cytrynowo-migdalowe-ciasto-z-gruszkami
poprzedni
Cytrynowo-migdałowe ciasto z gruszkami
img_9442
następny
Jogurtowy deser z Chia