Szybki chlebek bananowy

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Banan - 5 szt.
Mąka - 230 g
Cukier puder - 230 g
Masło - 130 g
Jajka - 2 szt.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Sól - szczypta
Migdały - lub orzechy krojone lub mielone - 60 g

Szybki chlebek bananowy

Dla smakoszy bananów :)

  • 10 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Ciasto, które przyrządza sie bardzo szybko – niecałe 10 minut. Podczas pieczenia rozchodzi się tak wspaniały aromat, że trudno wytrzymać do końca pieczenia :) Jest wilgotne, słodkie – smakuje wspaniale. Przepis pochodzi z książki “Potrawy z różnych stron świata” z 1986r.

Kroki

1
Gotowe

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę, następnie dodajemy jajka, szczyptę soli i dalej ucieramy. Banany obieramy ze skórki i w osobnej misce rozgniatamy widelcem lub blendujemy (będzie szybciej), dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrabiamy mikserem (dość gęsta masa). Do masy maślanej dodajemy masę bananową, krojone lub mielone migdały lub orzechy. Całość dokładnie miksujemy (masa jest rzadsza ale taka ma być). Przekładamy ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 75 min. w 180 stopniach.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Łatwe drożdżowe ze śliwkami
poprzedni
Łatwe ciasto drożdżowe z owocami
IMG_8777
następny
Ekstrakt z wanilii