Szybkie babeczki bananowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Banan - 4 szt
Jajka - 1 szt
Cukier trzcinowy - 0,5 szkl
Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Mąka pszenna - 1,5 szkl
Masło lub margaryna - 60g
Sól - szczypta
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Szybkie babeczki bananowe

Szybko znikające bananowe babeczki

  • 15 min + pieczenie
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Kiedyś znalazłam bardzo fajne przepis na chlebek bananowy i postanowiłam spróbować zrobić z nich babeczki. Był to strzał w dziesiątkę. Są szybkie w przygotowaniu, szybkie w pieczeniu, i szybko znikają z talerza. Możemy zrobić je z nadzieniem (powidła, dżem, czekolada, rodzynki, jagody, maliny) lub same w zależności na co mamy ochotę.

Kroki

1
Gotowe

Masło lub margarynę należy roztopić. Banany rozgniatamy w misce dodajemy jajko, cukier i ekstrakt waniliowy a następnie wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Wlewamy masło lub margarynę i ponownie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sól i sodę oczyszczoną a następnie całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Przekładamy wszystko do foremek na babeczki. Pieczemy 20 min. w 180st.

Jeśli chcemy dodać rodzynki, jagody, maliny lub kawałki czekolady to należy wmieszać w ciasto na samym końcu natomiast powidła, lub dżem nakładamy w następujący sposób: łyżka ciasta do foremki, łyżeczka nadzienia i przykryć ciastem

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Wtrobka w sosie ziołowym
poprzedni
Wątróbka w sosie ziołowym
IMG_8903
następny
Zielone bułeczki