Szybkie ciasto

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 2 szkl
Cukier - 3/4 szkl
Jajka - 1 szt
Olej słonecznikowy lub rzepakowy - 3 łyżki
Mleko - 100 ml
Soda oczyszczona - 2 łyżeczki
Dżem lub powidła - 280 g 1 słoik

Szybkie ciasto

Szybko i słodko

  • 10min
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Ciasto bez nazwy ale za to bardzo szybkie w przygotowaniu i wyjdzie ono każdemu.

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie składniki wkładamy do miski i wszystko razem miksujemy do połączenia się składników. Gdyby masa była zbyt gęsta należy dodać odrobinę mleka. Formę keksową (około 26cm długości) smarujemy margaryną i posypujemy odrobiną mąki. Ciasto przelewamy do formy i i pieczemy 50-60 min w temperaturze 180st. (do tzw. suchego patyczka)

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Serniczek z jeżynami
poprzedni
Serniczki z jeżynami
IMG_8875
następny
Ciasto francuskie ze szpinakiem