Szybkościowe ciasto z owocami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 400 g
Cukier - 200 g
Margaryna - 250 g
Jajka - 4 szt.
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Owoce - np. śliwki - 14 szt.
Cukier puder - do posypania

Szybkościowe ciasto z owocami

Wilgotne dzięki soczystym świeżym śliwkom :)

  • 10 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Szybko, tanio i pysznie to moje motto w kuchni :) Ten przepis to kolejny z serii ekspresowych ciast z owocami – dodajemy takie, które są dostępne – świeże, mrożone, z puszki czy słoika. Ciasto łatwe i bardzo smaczne.

Kroki

1
Gotowe

Margarynę roztapiamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, miksując dodajemy stopniowo cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu margarynę. Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia), wylewamy 3/4 masy, układamy pokrojone na kawałki owoce - śliwki, na górę wykładamy pozostałą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8781
poprzedni
Pulpety z warzywami
Arbuzada
następny
Arbuzada