Tajska zupa z kurczakiem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet z kurczaka - 1 szt. pojedynczego
Olej kokosowy - lub inny roślinny - 2 łyżeczki
Czerwona papryka - 1 szt. małej
Pasta curry - zielona - 2 łyżeczki bardzo ostra
Cebula - 1 mała
Bulion drobiowy - 1,5 litra
Grzyby Shiitake - 20 g (suszonych)
Kukurydza konserwowa - 5 łyżek
Mleko kokosowe - 250 ml
Sos sojowy - 2 łyżeczki
Świeża kolendra - do posypania
Makaron sojowy - vermicelli - mała paczka (100 g)

Tajska zupa z kurczakiem

Ostra, rozgrzewająca - po prostu wspaniała :)

  • 20 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Potrawy kuchni tajskiej są pikantne i aromatyczne. Dominują w niej m.in. pasty curry, mleczko kokosowe, imbir, trawa cytrynowa. Czyli wszystko co uwielbiam. A dużym plusem jest to, że wszystko przygotowuje się bardzo szybko. Ta zupa to ciekawe połączenie ostrej pasty curry ze słodkawym mlekiem i słonym sosem sojowym. Jak dla mnie rewelacja!

Kroki

1
Gotowe

Fileta z kurczaka myjemy, kroimy na małą kostkę. W kostkę kroimy też paprykę czerwoną i cebulę. Na oleju podsmażamy pastę curry, dodajemy pokrojonego fileta z kurczaka i mieszając podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną cebule i chwilę podsmażamy. Na końcu dodajemy pokrojoną paprykę i jeszcze chwilę podsmażamy. Wlewamy gorący bulion, dodajemy namoczone i pokrojone na kawałki grzyby shiitake - gotujemy parę minut, doprawiając sosem sojowym. Dodajemy kukurydzę i gotujemy jeszcze 5 min. Na samym końcu dolewamy mleczko kokosowe i ewentualnie jeszcze trochę sosu sojowego do smaku. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Podajemy z z makaronem sojowym (zalewamy go gorącą wodą, chwilę moczymy, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki). Posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_9873
poprzedni
Placuszki z ricotty
ciastka-owsiane
następny
Ciastka owsiane