Tarta cytrynowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Masło - 330g
Mąka pszenna - 240g
Cukier puder - 380g
Żółtko - 2 szt.
Jajka - 5 szt.
Grejpfrut - 0,5 sok
Cytryna - 3 szt.
Żelatyna - 7g
Białko - 2szt
Cukier - 150g
Woda - niecała szklanka

Tarta cytrynowa

Smak niezapomniany

  • do 60min
  • Porcje 8
  • Średni

O przepisie

Przepis na tą tartę znalazłam na internecie. Tarta cytrynowa Bożeny Sikoń.  Jest wyśmienita w smaku i w cale nie jest trudna do zrobienia.

Kroki

1
Gotowe

Ciasto kruche

Blaszkę na tarte o wymiarach ok. 23cm. smarujemy masłem. 150g masła, mąkę, 80g cukru pudru, 2 żółtka i kilka kropel soku z cytryny zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki na minimum 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy foremkę. Spód nakłuwamy, wykładamy folią aluminiowa i wykładamy obciążeniem (np.groch fasola) Pieczemy 10-15min w 180st. Zdejmujemy folię z obciążeniem i dopiekamy 10-15min. aż spód ładnie się zarumieni. Odstawiamy do ostygnięcia

2
Gotowe

Krem cytrynowy

Wyciskamy sok z cytryn i grejpfruta a następnie zagotowujemy z resztą cukru pudru. Dodajemy masło i rozpuszczamy. Dodajemy roztrzepane jajka i cały czas mieszając zagotowujemy aż masa zgęstnieje. Żelatynę namaczamy w odrobinie wody a następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. BezaMase delikatnie schładzamy, miksujemy a następnie przenosimy na ciasto.

3
Gotowe

Beza

Białka lekko podbić z odrobiną cukru. Resztę cukru zagotować z wodą (ma zakrywać cukier) i gotować do próby nitki. Syrop wlewać stopniowo do podbitych białek cały czas ubijać aż będzie sztywne. Bezę wyłożyć na krem cytrynowy i opalić palnikiem lub w piekarniku w opcji grill.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Ziołowe tagliatelle
poprzedni
Ziołowe tagliatelle z owocami morza
Ciasto potrójne
następny
Ciasto potrójne