Tarta jabłkowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 170 g
Cukier puder - 55 g
Sól - szczypta
Masło - 110 g mocno schłodzonego
Żółtko - 1 szt.
Woda - 1 łyżka zimnej
Jabłka
Jabłko - 5 -6 szt. (duże)
Cynamon - 1/2 łyżeczki
Cukier - 2 łyżki
Sok z cytryny - 2 łyżki
Dodatkowo
Bułka tarta - 1 łyżka
Jajka - 1 szt. roztrzepana z łyżką mleka - do posmarowania

Tarta jabłkowa

Na ciepło z gałką lodów smakuje pysznie.

  • 20 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Przepis pochodzi ze strony moje wypieki. Ciacho smakuje obłędnie wspaniale :)

Kroki

1
Gotowe

Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtko, cukier puder, sól, wodę i szybko zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce 30 min.

2
Gotowe

Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środek, kroimy na kawałki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy cynamon, cukier, sok z cytryny i chwilę gotujemy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jabłka muszą zrobić się miękkie ale nie mogą się rozpaść. Następnie je studzimy.

3
Gotowe

Formę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy, wykładamy na dno i boki. Oprószamy bułką tartą, wykładamy przestudzone jabłka, przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta, nakłuwamy widelcem i smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy 40-45 min. w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Tiramisu
poprzedni
Tiramisu
Ravioli z mięsem
następny
Ravioli z mięsem