Tarta z mascarpone i owocami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

BISZKOPT
Jajka - 3 szt
Cukier trzcinowy - 100g
Mąka pszenna - 70g
Mąka kukurydziana - 2 łyżki
Ekstrakt waniliowy - 3 łyżki do nasączenia
Masa
Mascarpone - 500g
Czekolada biała - 200g
Dekoracja
Owoce - według uznania

Tarta z mascarpone i owocami

Lekka tarta z owocami

  • do 30 + czas pieczenia i chłodzenia
  • Porcje 12
  • Średni

O przepisie

Tarta, ciasto jak kto woli ważne żeby smakowało :) Czasami proste składniki i ich połączenie potrafią dać nam coś pysznego. Ta tarta jest lekka, nie za słodka a owoce dodają jej smaku.

Kroki

1
Gotowe

Biszkopt

Białka odbijamy aby powstała piana, dodajemy po trochu cukier cały czas miksując. Ubijamy jeszcze chwilę aby masa była sztywna i błyszcząca a następnie dodajemy po jednym żółtku. Przesiewamy obie mąki i miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy do tortownicy lub do formy tarty o sr. 26cm i pieczemy 20min w 170st. do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt studzimy a następnie nasączamy ekstraktem waniliowym.
Biszkopt możemy upiec dzień a nawet 2 dni wcześniej tylko należy go trzymać przykryty pod ściereczką a nasączyć przed nakładaniem masy

2
Gotowe

Masa

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Mascarpone delikatnie ubijamy a następnie dodajemy czekoladę i jeszcze raz ubijamy do połączenia się składników. Należy uważać aby masa się nie zważyła.

3
Gotowe

Wykonczenie

Gotową masę nakładamy na nasączony biszkopt i dekorujemy owocami.
Jeśli ktoś ma ochotę można na górę zrobić galaretkę lub polać czekoladą.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_8914
poprzedni
Sałatka z kaszą jaglaną i burakiem
Ciasto serowo- jabłkowe
następny
Ciasto serowo-jabłkowe