Tarta z warzywami na cieście francuskim

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 1 szt. (375 g)
Mozzarella - 1 kulka
Cukinia - 1 mała lub pół średniej
Cebula - 1 mała
Czosnek - 1 duży ząbek
Papryczka chili - 1/2 szt.
Pomidor - 1 szt.
Jajka - 4 szt.
Ser żółty - 50 g
Śmietana - 18% - pół szklanki
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Sól - 3/4 łyżeczki
Pieprz - 2 szczypty
Oregano - 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa - szczypta

Tarta z warzywami na cieście francuskim

Takim daniem mile zaskoczymy domowników lub naszych gości.

  • 20 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Propozycja zarówno na delikatny obiad, jak i ciepłą przekąskę czy kolację. Wyrazista w smaku. Ser żółty i mozarella nadają temu daniu wyjątkowy smak.

Kroki

1
Gotowe

Formę do tarty oprószamy mąką, wykładamy na nią ciasto francuskie (pozostałości ciasta możemy wykorzystać do udekorowania nim góry w formie kratki). Podpiekamy 5 min. w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (warto położyć folię aluminiową i obciążyć ją, żeby ciasto zbytnio nie wyrosło. Możemy na folię wysypać fasolę - ja położyłam na niej tortownicę).

2
Gotowe

Cukinię i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. W osobnym naczyniu mieszamy jajka razem ze śmietaną, dodajemy 3/4 łyżeczki soli (płaskiej), pieprz, oregano i gałkę muszkatołową. Na samym końcu ścieramy do masy jajeczno śmietanowej żółty ser (na grubych oczkach). Całość dokładnie mieszamy.

3
Gotowe

Lekko podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, ściągamy obciążenie i folię aluminiową. Układamy naszą podsmażoną cukinię z cebulą, czosnkiem i papryczką chili, na to układamy plastry pomidora. Całość zalewamy masą jajeczno- śmietanową. Rozkładamy plastry mozzarelli. Górę ozdabiamy cienkimi paseczkami z pozostałości ciasta francuskiego - może być w formie kratki (górę możemy pozostawić bez ciasta).
Tartę pieczemy 30 min. w 220 stopniach (aż nasze jajka się zetną, a góra lekko się zezłoci). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na chwilę.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Pizza farmerska2
poprzedni
Pizza farmerska
IMG_8593
następny
Puszyste placuszki serowe