Tarta z burakami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Spód
Mąka pszenna - 1 i 3/4 szkl
Masło - 100g
Jajka - 1 szt
Żółtko - 1 szt
Sól - szczypta
Woda - 3 łyżki
Sos
Mleko - 250 ml
Mąka pszenna - 1 łyżka
Masło - 1 łyżka
Ser pleśniowy - 100g u mnie lazur
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Gałka muszkatołowa - do smaku
Nadzienie
Burak czerwony gotowany - 2 szt
Parmezan - do posypania

Tarta z burakami

Tarta z burakiem

  • do 60min
  • Porcje 8
  • Średni

O przepisie

To danie powstało z powodu nadmiaru ugotowanych buraków :) Tarta – bo to zawsze ciekawa forma podania dania a z burakiem jeszcze nigdy nie robiłam. To danie możemy zjeść na obiad lub kolacje. Na pewno zaskoczy gości, którym to zaserwujemy. Smak bardzo dobry mimo poświęconego czasu.

Kroki

1
Gotowe

Spód

Wszystkie składniki na spód ciasta dokładnie zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 min. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować (można pomiędzy folią aby się nie kleiło) w kształt formy na tartę (26cm). Wykładamy na nasmarowaną formę (spód i boki), nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i podpiekamy 15min. w 190st. (najlepiej zrobić na ciasto obciążenie aby boki nie opadły - wyłożyć folią aluminiową i obciążyć fasolą)

2
Gotowe

Sos

Do roztopionego masła dodajemy mąkę i przesmażamy około 1 minutę (mąka musi stracić smak surowizny). Następnie powoli dodajemy mleko i cały czas mieszamy aż masa zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy rozdrobniony ser. Przesmażamy jeszcze chwilę do połączenia składników.

3
Gotowe

Tarta

Na podpieczone ciasto nakładamy sos, układamy buraki pokrojone w plasterki i całość zapiekamy 20min w 180st. Gotową tartę posypujemy parmezanem i podajemy lub możemy jeszcze chwilę ( 2-3min) zapiec aby ser się delikatnie roztopił

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

kinder-country
poprzedni
Kinder Country
img_9955
następny
Miodowo-musztardowy filet z kurczaka