Tarta z cebul膮

Pole膰 w mediach spo艂eczno艣ciowych:

Albo po prostu skopiuj i udost臋pnij ten link

Sk艂adniki

Ciasto francuskie - 1 opakowanie
Cebula bia艂a - 3 szt.
Cebula czerwona - 3 szt.
Jajka - 2 szt.
艢mietana 18% - 200 ml
Czosnek - 3 z膮bki
Mas艂o - 100 g
Oliwa - 2 艂y偶ki
Ser 偶贸艂ty - 200 g (starty)
S贸l - do smaku
Pieprz - do smaku
Zio艂a prowansalskie - 1 艂y偶ka
Sos worcester - 2 艂y偶ki

Tarta z cebul膮

Ciep艂a przek膮ska lub kolacja.

  • 40 min.
  • Porcje 8
  • 艁atwy

O przepisie

Jak by艂am dzieckiem (czyli dawno temu 馃槈 ) cz臋sto zajada艂am si臋 duszon膮 cebul膮 z jajkami. To danie to taka nowoczesna wersja moich wspomnie艅. Niewiele potrzeba produkt贸w i czasu by przyrz膮dzi膰 t膮 niecodzienn膮 przek膮sk臋 na ciep艂o.

Kroki

1
Gotowe

Cebule kroimy w cienkie p贸艂plasterki, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy mas艂o i olej i na wolnym ogniu dusimy cebul臋 z czosnkiem - ok. 30-40 min. (a偶 b臋dzie mi臋kka). Cz臋sto mieszamy, nie dopuszczaj膮c do zrumienienia cebuli (je艣li zacznie si臋 przypieka膰, a b臋dzie jeszcze twarda mo偶emy podla膰 niewielk膮 ilo艣ci膮 wody). Nast臋pnie dodajemy s贸l, pieprz i sos worcester.

2
Gotowe

Form臋 do tarty smarujemy lekko olejem a nast臋pnie wyk艂adamy ciastem francuskim. Na nie rozk艂adamy uduszon膮 cebul臋. W misce rozrabiamy jajka, 艣mietan臋 i po艂ow臋 偶贸艂tego sera. Dosypujemy troch臋 soli, pieprzu i zio艂a prowansalskie, a nast臋pnie zalewamy cebul臋. G贸r臋 posypujemy pozosta艂膮 cz臋艣ci膮 偶贸艂tego sera. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w kt贸rym sp臋dzam najwi臋cej czasu i oddaj臋 si臋 swojej najwi臋kszej pasji 鈥 gotowaniu i pieczeniu.

babeczki-z-budyniem-i-sosem-malinowym
poprzedni
Babeczki z budyniem i sosem malinowym
babka-majonezowo-cytrynowa
nast臋pny
Babka majonezowo-cytrynowa