Tarta z mascarpone

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Spód
Ciasteczka kruche - 190g
Rodzynki - 30g
Czekolada w proszku - 3-4 łyżeczki
Masło - 110g
Masa
Banan - 2 szt
Masło orzechowe - 3-4 łyżki u mnie domowej roboty
Mascarpone - 500g
Śmietana 30% - 250g
Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Cukier puder - 4 łyżeczki
Czekolada gorzka - 18g
Beza - według uznania

Tarta z mascarpone

Tarta pełna słodkości

  • do 30min + chłodzenie
  • Porcje 8
  • Średni

O przepisie

Ciasto szybkie w przygotowaniu i każdy może go zmodyfikować na swój sposób. U mnie mega duża porcja bomby kalorycznej dla weekendowych gości :) Najlepiej przygotować ją na wieczór żeby miała czas na chłodzenie.

Kroki

1
Gotowe

SPÓD

Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z kakao i rodzynkami. Masło stopić i dodać do ciasteczek. Wszystko drobno wymieszać i wyłożyć do formy mocno dociskając. Wstawić do lodówki i schłodzić na czas przygotowania masy.

2
Gotowe

Masa

Mascarpone dokładnie rozmieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym (można mikserem lub łyżką). Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubić, gdy będzie już prawie sztywna dodawać porcjami mascarpone i ubijać. Uważać aby czynność łączenia nie trwał za długo aby masa się nie zważyła. Do wymieszanej masy zetrzeć czekoladę i przemieszać całość łyżką.

3
Gotowe

Na ciasteczkowy spód nakładamy masło orzechowe i delikatnie rozsmarowujemy. Banany kroimy w plasterki i układamy na masło (mogą leżeć w lekkich odstępach) na wierzch nakładamy masę delikatnie wyrównując. Na górę masy posypujemy rozkruszonymi bezami lub jeśli macie ochotę możecie delikatnie polać masą czekoladową ewentualnie jakimś sosem owocowym.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

risotto-z-dynia-i-kabanoskami-chilli
poprzedni
Risotto z dynią i kabanoskami
deser-rafaello
następny
Deser Rafaello