Tęczowa galaretka

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Galaretka Gellwe agrestowa - 1 opakowanie
Galaretka Gellwe brzoskwiniowa - 2 opakowania
Galaretka Gellwe czarna porzeczka - 1 opakowanie
Galaretka turkusowa - 1 opakowanie
Mleko skondensowane niesłodzone - 300 ml
Woda - 5 szkl.

Tęczowa galaretka

Kolorowy zawrót głowy - pyszny i delikatny deser na gorące popołudnie.

  • 15 min. + czas chłodzenia
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Waracji z galaretek może być całe mnóstwo. Robię raz z owocami, raz z ciastem, a dziś przyszła mi ochota na kilku kolorową galaretkę przekładaną pianką brzoskwiniową. Deser jest bardzo prosty i tani. Trzeba tylko poświęcić trochę czasu na zastyganie kolejnych warstw.

Kroki

1
Gotowe

Galaretkę agrestową, czarna porzeczka i turkusową rozpuszczamy w osobnych miskach w 1 szklance wrzątku, a 2 opakowania brzoskwiniowej w 2 szklankach wrzątku w czwartej misce. Odstawiamy do przestudzenia. Po wystudzeniu rozlewamy do pucharków (mnie wyszło 8 szt. - wszystko zależy od wielkości pucharków) galaretkę agrestową. Wkładamy do lodówki i czekamy aż zastygnie. Mleko skondensowanie niesłodzone (dobrze schłodzone) ubijamy na pianę i dodajemy chłodną, ale płynną galaretkę brzoskwiniową. Dokładnie mieszamy mikserem. Jak nasza warstwa galaretki agrestowej zastygnie, wylewamy na nią po 3-4 łyżki pianki brzoskwiniowej (tak by została połowa masy). Wkładamy do lodówki i czekamy aż zastygnie. Następnie wylewamy kolejną galaretkę - turkusową. Chłodzimy. Następnie wylewamy warstwę brzoskwiniowej pianki, chłodzimy i na samym końcu warstwę galaretki czarna porzeczka. Chłodzimy i zajadamy ze smakiem. Do górnej warstwy możemy dodać owoce - np. czerwoną porzeczkę.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8437
poprzedni
Łosoś z czerwonym ryżem i awokado
Tęczowa pianka
następny
Tęczowa pianka